Dojo etiqette

Dojo Etiquette

In een karate dojo gelden bepaalde afspraken. Het Shotokan karate schrijft etiquette (goede manieren) hoog in het vaandel. Dat houdt in dat we bij het betreden en verlaten van de dojo een lichte buiging maken en een groet uitspreken. Hierbij zegt men 'osu' (uitgesproken als oes of oss). Als je de karate dojo binnekomt, beloof je jezelf met volle inzet aan jezelf te gaan werken. Dat toon je door het uistpreken van 'osu'. In de praktijk kan dit woord gebruikt worden als groet, voor de leraar of je partner, maar ook als je te kennen geeft iets begrepen te hebben.

Respect tonen voor elkaar doen we, niet omdat de een beter is dan de ander, maar omdat mensen elkaar onderling dienen te respecteren. Praat daarom niet als er wat wordt uitgelegd en hou je aan de gegeven opdrachten. Als de atmosfeer rustig is, kan een ander zich ook beter concentreren. Van iedereen verwachten we een positieve lesinstelling, zowel ten aanzien van jezelf, als ten aanzien van anderen. Voor alle deelnemers is het prettiger als je de tijdens de les gebruikte japanse termen zo snel mogelijk probeert eigen te maken.

Draag je witte karategi met gepaste trots, en hou hem wit. Je obi heeft de kleur die hoort bij de graad waar je recht op hebt. Vrouwen dragen een wit t-shirt of hemd onder het jasje. Hou je pak schoon. Zorg ervoor dat anderen tijdens de les niet gehinderd worden door nare lichaamsgeuren, sterke parfums kunnen ook hinderlijk zijn. Kauw geen kauwgom tijdens de les. Dit staat niet, en het is riskant.

Om blessures te voorkomen moeten de nagels van handen en voeten kort zijn en sieraden zoals kettingen, oorbellen of ringen afgedaan worden, ook niet als ze je ogenschijnlijk niet hinderen. Als je een ring niet afkrijgt, kan je hem afplakken. Het dragen van kruis-, borst- en gebitsbescherming is niet verplicht maar wordt bij sommige trainingsvormen wel aanbevolen.

Als je te laat binnenkomt, neem je in seiza plaats bij de ingang van de dojo, in afwachting van een teken van de leeraar, dat je binnen mag komen. Als je tijdens de les de zaal wilt verlaten, is het de gewoonte dit aan de lesgever mee te delen, maak echter altijd een buiging bij het verlaten of betreden van de dojo. Eventuele blessures moet je voor het begin van de les bij de lesgever melden, zodat daar rekening mee kan worden gehouden.

Groeten en verantwoordelijkheid

Voor en na de les wordt een groetceremonie gehouden. Alle karateka's stellen zich vlot in een rij op, de hoogst gegradueerde aan de linkerzijde. Op het teken van de 'seiza' gaat deze hoogst gegradueerde als eerste zitten, ogenblikkelijk gevolgd door de andere deelnemers. Het geheel dient eruit te zien als een soepel lopende ritssluiting. Op het teken 'mokuso' voltg een korte meditatie, waarbij je je ogen sluit. Je maakt je geest 'leeg'. Je laat je beslommeringen van de dag los en je bereidt je voor op de karateles. De meditatie eindigt op het teken 'mokuso yame' of 'Ennote'. Als de leraar met zijn gezicht in dezelfde richting zit al se leerlingen zeggen we eerst 'shomen ni rei'. Je buigt dan naar de shomen. Daarna draait de leraar zich om naar de groep. Hierna volgen 'sensei ni rei', gevolgd door 'otogai ni rei'. Bij deze laatst twee zeg je 'osu'. Op het teken 'kiritsu' staat men op, in dezelfde volgorde als aan het begin. Aan het einde van de les volgt dezelfde ceremoniek, nu met als doel weer terug te keren naar je dagelijkse leven.

De dojo wordt betreden op eigen risico, waarbij noch de vereniging of enig lid van de vereniging aansprakelijk gesteld kan worden voor opgedane blessures.